Грийнпийс: Строежът на нов блок на АЕЦ Козлодуй е напълно излишен
Грийнпийс: Строежът на нов блок на АЕЦ Козлодуй е напълно излишен / снимка: БГНЕС

Според нас строежът на нов блок на АЕЦ "Козлодуй" е напълно излишен и вреден за развитието на страната, правителството трябва да остави подписания меморандум с "Уестингхаус" без развитие. Това се посочва в открито писмо на "Грийнпийс-България" до премиера, министъра на енергетиката, МС и медиите.

От българския офис на екоорганизацията посочват, че НЕК има дефицит от над 3 млрд. лева, от които около 2 млрд. са заради "вечния проект" за изгражданеж на втора атомна централа АЕЦ "Белене".

От "Грийнпийс" отбелязват, че първият кабинет "Борисов" е имал решителността да прекрати проекта за АЕЦ "Белене" и изразяват надежда отново да се оценят разумните икономически и екологични аргументи относно нов блок в АЕЦ "Козлодуй". Преди да се вземе решение, бихме искали правителството да има отговор на въпросите доказана ли е необходимостта от изграждане на нови мощности, колко средства държавата може да отдели за обезщетения в случай на авария, има ли механизми, с които държавата да гарантира, че няма да има източване на бюджета /чрез консултантски договори, кражби и др./ и какво ще прави държавата с още количества радиоактивни отпадъци.