Гражданско неподчинение в подлеза на пловдивската гара
Гражданско неподчинение в подлеза на пловдивската гара / снимка: DarikNews.bg, Иванка Петкова

Търговци и синдикалисти обявиха гражданско неподчинение срещу затварянето на подлеза на жп гарата в Пловдив. Бунтът е провокиран от предприетите мерки за обезопасяване на съоръжението. Тази сутрин бе направен опит да бъде изграден тунел за преминаване на пешеходците и пътниците, но търговците не позволиха това.

"Затварят целия подлез и правят укрепления като купол, а ние продължаваме протеста, тъй като това са действия на самоуправство", каза пред Дарик лидерът на пловдивската структура на КТ "Подкрепа" Атанас Кръстев. По думите му, правата на търговците са нарушени, тъй като те имат граждански и търговски отношения, които не могат да изпълняват.

"Ние, търговците се организирахме и направихме гражданско неподчинение със съдействието на синдикатите. Нашият адвокат внесе жалба в НКЖИ срещу действията им, защото има съдебно дело във Върховния касационен съд, което не е приключило. Има психологически натиск върху нас, принуждават ни сами да напуснем търговските обекти, а не че ще се прави ремонт. Предните заграждения стояха 1 месец, без нищо да се прави", каза за Дарик представителят на търговците Петър Гаджев.

Синдикалисти и търговци бяха предупредени писмено от полицията да не пречат на монтирането на съоръженията.

Суматохата в подлеза продължава. На мястото има служители на охранителна и транспортна полиция.

Други новини от Пловдив