Граничният пункт Маказа ще е готов през март догодина
Граничният пункт Маказа ще е готов през март догодина / снимка: БГНЕС
Граничният пункт „Маказа" ще е готов през март догодина
59783
Граничният пункт „Маказа" ще е готов през март догодина
  • Граничният пункт „Маказа" ще е готов през март догодина

Новият контролно-пропускателен пункт Маказа, който ще свързва Кърджали с гръцкия град Комотини, ще бъде готов през март догодина – това съобщи гръцкият премиер Андонис Самарас след съвместното правителствено заседание на Гърция и България, което се проведе в Атина. Премиерът Самарас и българският му колега Бойко Борисов излязоха с обща позиция в подкрепа на присъединяването на западните балкански държави към Европейския съюз, но при спазването на правилата за добросъседство. Премиерът Борисов благодари за подкрепата на Гърция относно по-бързото присъединяване на България към Шенгенското пространство.

Въпреки забавянето на проекта за изграждане на пункта между Кърджали и Комотини, той ще бъде готов след 3 месеца, увери гръцкият премиер Андонис Самарас.

„Уверявам ви, че през март догодина ще имаме модерен контролно-пропускателен пункт и пътна мрежа, която ще позволи още по-добър търговски и туристически обмен между двете държави", каза още Самарас.

Също през март ще започне изграждането на интерконекторната газова връзка между България и Гърция, обясни българският премиер Бойко Борисов. По отношение на бъдещото присъединяване на западните балкански държави към Европейския съюз, двамата министър-председатели се обединиха в категоричната позиция, че само при спазване на правилата за диалог и добросъседство държавите кандидатки ще получат подкрепа.

Граничният пункт "Маказа" ще е готов през март догодина
netinfo

Премиерът Самарас отбеляза, че във времена на криза изкуственото изостряне на отношенията между съседи не води до никъде, а премиерът Бойко Борисов косвено посочи, че добросъседските ни отношения с Македония си имат граница.

България е страната, която е спасила най-много евреи по време на фашисткия режим. Ако сме могли, да сме спасили всички евреи по света!

- премиерът Бойко Борисов

„България е страната, която е спасила най-много евреи по време на фашисткия режим. Ако сме могли, да сме спасили всички евреи по света! И България да е заслужила да се правят филми срещу България. Заради приятелството си, заради обичта, заради своята откритост. Това е все едно да обвиниш някой, че сега в Африка има бедстващи от жажда и глад хора. Ами защо не ги спасят? Има толкова богати държави. Затова точката добросъседство е толкова важна", категоричен е Борисов.

Двете правителства ще работят и за въвеждане на ранно известяване при вдигане на нивото на река Марица.

Граничният пункт "Маказа" ще е готов през март догодина
netinfo