Готвят протест против забраната за пушене
Готвят протест против забраната за пушене / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Готвят протест против забраната за пушене на 1 февруари
60490
Готвят протест против забраната за пушене на 1 февруари
  • Готвят протест против забраната за пушене на 1 февруари

Национален протест срещу пълната забрана за тютюнопушене в България ще организира на 1-ви февруари Националната асоциация на свободните-Свободен избор. Председателят на новосъздаденото движение Андрей Слабаков обяви, че освен против забраната за пушене, ще се борят и за други важни обществени каузи, сред които са увеличаването на размера на майчинските и срещу футболното хулиганство.

Според Андрей Слабаков забраната за пушене на обществени места не е накарала хората да се откажат от вредния навик. По думите му по-ефективно би било да се обърне внимание на подрастващите за вредите от цигарите. „Просто някой да се занимава с децата до 18 години. Децата масово пушат не защото ние им даваме лош пример, а защото навсякъде се продават цигари. Ако смятате, че законът за тоталната забрана нещо ще промени, мога да ви кажа, че влезлите в държавната хазна приходи от акцизи от цигарите са с 300 млн. повече, тоест започнаха да пушат още повече. Една от нашите основни идеи е да се борим против законите, които разединяват и правят пак на парчета българското общество. Това е поредният такъв закон", коментира Слабаков.

Социологът Андрей Райчев, който е член на движението, обяви, че има репресия срещу хората, които пушат. „Имаме репресия и съпротивата няма да спре. Съпротивата на пушачите няма да спре. Би трябвало отдавна да е забравено, но няма да е забравено. Следователно те ще победят. Съпротива, която не спира, побеждава", каза той.

По думите на собственика на заведения Димитър Лукарев ефектът от забраната е катастрофален за бизнеса.

Според организаторите в протеста 1-ви февруари ще вземат участие както представители на ресторантьорския бизнес и пушачи, така и непушачи, които подкрепят свободния избор.