Готвим се за дело срещу ЕК заради парниковите квоти
Готвим се за дело срещу ЕК заради парниковите квоти / netinfo

България е готова да заведе дело в Съда на европейската общност срещу решението на Европейската комисия да намали квотите емисии парникови газове за страната. Министерството на околната среда и водите е готово с позицията на страната, с която ще поиска сезиране на съда. В момента аргументите се обсъждат от Съвета по европейските въпроси и още в четвъртък позицията ще бъде разгледана и от Министерския съвет.

Подготовката за евентуално съдебно дело не означава, че шансовете на България да постигне корекция на плановете за разпределение на емисиите по пътя на дипломацията са изчерпани, увериха от ековедомството.

Експертите на министър Джевдет Чакъров обаче не искат да изпуснат срока до края на годината, в който имат възможност да потърсят защита на интересните на страната и по съдебен път.

На 26 октомври Европейската комисия публикува решение, с което намали с 37 працунта квотата за парникови газове, които България може да произвежда за периода 2008 – 2012 г. Това ще доведе до фалити на фирми в енергоемките производства, намаляване на растежа и общо обедняване на населението, обясниха и представители на бизнеса у нас.

България ще търси промяна на решението заради допуснати грешки от страна на комисията при изчислението на квотите, както и заради несъобразяване със затварянето на 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлодуй”. Това ще промени структурата на електропроизводството у нас, като натовари основно топлоцентралите, които са голям замърсител. Няколко от държавите от предишната вълна на разширяване на Европейския съюз също водят дела срещу Европейската комисия за квотите. До решението на съда обаче разпределението трябва да се прилага.