Готово е предложението за приватизиране на Топлофикация София
Готово е предложението за приватизиране на Топлофикация София / netinfo

Министерството на икономиката и енергетиката е готово със своето предложение как да се приватизира „Топлофикация-София”. Бъдещата продажба ще се обсъжда в понеделник в рамките на работната група от представители на двамата собственици на парното – Държавата и Столичната община. Това каза пред журналисти министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров. Според него най-удачният вариант за приватизация е чрез публичен конкурс.

До края на септември работната група от общинари и представители на държавата трябва да изработят изискванията към кандидатите и процедурата, по която ще се води продажбата на „Топлофикация-София”.

В понеделник от Световната банка и от Европейската банка за възстановяване и развитие ще предложат консултант на приватизацията, допълни Овчаров. На среща с финансовите институции енергийният министър е постигнал съгласие, че дружеството не е управлявано ефективно, необходима е бърза промяна в ръководството му и че приватизацията е единственото възможно решение.

За да се извърши ефективна приватизация обаче трябва конструктивно взаимодействие със Столичния общински съвет, тъй като без официално решение от негова страна, процедурата не може да бъде открита, каза още Румен Овчаров.