Горанов решава да освободи ли синдиците на КТБ от постовете им
Горанов решава да освободи ли синдиците на КТБ от постовете им / БГНЕС, архив

Държавата е изтеглила 1, 6745 млрд. лева да плати гарантираните депозити в Корпоративна търговска банка през Фонда за гарантиране на влоговете в банките. Това съобщи по време на редовния парламентарен контрол министърът на финансите Владислав Горанов.

Заемът на фонда ще бъде върнат независимо от кой източник - надяваме се това да стане с част от имуществото, откраднато от КТБ, когато то бъде възстановено, посочи той.

Държавата платила 800 000 евро за доклада за КТБ

Над 10% от вземанията на КТБ са събрани до този момент от синдиците. Tова стана ясно по-рано днес от отговор на парламентарно питане на финансовия министър Владислав Горанов. Удовлетворяването на кредиторите и процесът по осребряване на активите на банката не били започнали, тъй като нямало още окончателно решение на съда по списъка с признатите вземания.

"През последните месеци в Софийския градски съд са внесени стотици искови молби за разваляне на прихващания, направени от клиенти на банка. Има и запори, както и огромен брой дела за несъстоятелност на длъжници на банката. Работим ден и нощ, за да можем да възстановим активите на банката, но това е много труден процес, свързан с много дела. Години наред интелигентни, но злонамерени хора са работили точно в обратната посока - да не можем да възстановим парите на банката", посочи още министърът.

Горанов видя преекспонирани очаквания към доклада за КТБ

Владислав Горанов обеща на народния представител Мартин Димитров писмен отговор какъв е обхвата на договора на компанията Аликс Партнърс по казуса с КТБ като увери депутата, че той далеч надхвърля това, което предвижда закона.

Горанов уточни, че се запознава с причините за грешки в списъците на вложителите в КТБ, направени от синдиците и може още днес да излезе с решение дали ще има смяна на синдик.

В рамките на днешния ден ще реши дали да предложи на фонда за гарантиране за влоговете да освободи един или повече синдици от постовете им, обяви Горанов. Той уточни, че решението му е провокирано от грешките, които допуснаха синдиците в един от последните списъци, публикувани този месец.

Източник: БТА, "24 часа"