Глобяват „Кремиковци” заради необосновано високи цени
Глобяват „Кремиковци” заради необосновано високи цени / netinfo
Комисията за защита на конкуренцията наложи санкции от общо 500 000 лева на „Кремиковци” и „Кремиковци Трейд” заради продажба на продукция на необосновано високи цени.

През 2005 година и 2006 година металургичният комбинат е продавал гранулирана доменна шлака на цени, които не са базирани на икономическата стойност на продукта и не отразяват реално извършените разходи.

През този период „Кремиковци Трейд” е намалил времето на договаряне и така е навредено на потребителите, тъй като своевременната доставка е обвързана с непрекъснато повишаващи се цени. Дружеството е поставило клиентите си в неравноправно положение, като им е налагало различни условия, цени и обеми.

Проучването на антимонополистите показва също, че договорите на някои от тях неоснователно и едностранно са били прекратени. „Кремиковци Трейд” е единствен доставчик на гранулирана шлака за страната. Едноличен собственик на предприятието е металургичният комбинат.

Според Комисията за защита на конкуренцията двете дружества са нарушили конкуренцията на пазара. Заради злоупотреба с господстващо положение на „Кремиковци” е наложена санкция от 300 000 лева, а на търговската фирма – 200 000 лева. Комисията е постановила прекратяване на нарушенията и е допуснала предварително изпълнение в тази част на решението.