Германският концерн RWE може да напусне „Набуко”
Германският концерн RWE може да напусне „Набуко” / снимка: Reuters

Германският енергиен концерн RWE обмисля възможността да излезе от проекта "Набуко" за транспортиране на природен газ от каспийския район за Европа.

Информацията, изнесена от "Шпигел", бе потвърдена от концерна, информира ИТАР-ТАСС. По сведения на седмичника, компанията разглежда подобен вариант заради практическото удвояване на стойността на проекта – от 8 до 15 милиарда евро, без да се очертават перспективи за контракти с Азербайджан и Туркменистан.

Предвид променените условия при планирането на газопровода ние проверяваме дали остават в сила нашите търговски и стратегически изисквания към проекта, посочили от RWE. Според компанията още не е взето окончателно решение за излизане от "Набуко".

В края на април, отбелязва ИТАР-ТАСС, официален представител на австрийската компания OMV, която е един от членовете на консорциума за изграждането на "Набуко", посочи, че в крайна сметка газопроводът може да се окаже по-къс и да преминава от турско-българската граница до Австрия.

Преди това унгарският премиер Виктор Орбан съобщи, че унгарският енергиен концерн МОЛ може да излезе от проекта или сериозно да ограничи участието си.

Според първоначалния проект транспортирането на природен газ трябва да става от каспийския район до европейските държави, като се заобикаля Русия – през Азербайджан, Грузия, Турция, България, Румъния, Унгария и Австрия. В състава на консорциума по реализирането на проекта, освен RWE, влизат австрийската компания ОМV, румънската „Трансгаз", българската „Енерджи Холдинг", турската „Боташ" и унгарската МОЛ.