Германската RWE иска да се включи в Набуко
Германската RWE иска да се включи в Набуко / netinfo

Германската компания RWE (Ер Ве Е) води преговори да се включи като шести акционер в проекта за изграждането на газопровода Набуко, съобщава прес-из.ру, като се позовава на информация на осведомен български източник, цитиран от агенция Ройтерс.

В консорциума влязоха австрийската OMV (О Ем Ви), унгарската MOL (МОЛ), турската Botas („Боташ”), българската „Булгаргаз” и румънската Transgaz („Трансгаз”), припомня Ройтерс.

"Водят се преговори с RWE. Ако всичко стане според плановете, то шестият акционер ще бъде избран през третото тримесечие на годината", уточнява източникът на Ройтрес, пожелал анонимност, пише БТА. Той допълва, че консорциумът продължава преговорите с френската Gaz de France („Газ дьо Франс”) и вероятно компаниите, които вече са част от консорциума, ще дадат съгласието и на двете фирми да се присъединят към проекта.

По-рано Иран съобщи, че ще продава газ на страните, които участват в строителството на Набуко.

Ако строежът на стойност 6 млрд. долара започне през 2008 година, то той ще заработи пред 2011 г. и ще доставя каспийски газ от Турция до Австрия, като преминава през територията на България, Румъния и Унгария.

Годишната мощност на газопровода към 2020 г. се очаква да бъде 25,5 - 31 млрд. кубични метра. Набуко ще намали зависимостта на Европа от руския газ.

Руският газов монополист „Газпром” също изрази желание евентуално да се включи в проекта в бъдеще, въпреки че има планове да строи алтернативен газопровод заедно с италианската Eni („Ени”) по дъното на Черно море.