Германия призова САЩ да спре поевтиняването на долара
Германия призова САЩ да спре поевтиняването на долара / снимка: БГНЕС

Германският министър на икономиката и технологиите Михаел Глос призова днес САЩ да прекратят понижаването на курса на долара, тъй като европейските износители са подложени на нарастващия натиск на валутните курсове, предаде ДПА.

При участие в дебата за бюджета в германския парламент Глос посочи, че Вашингтон не трябва да се опитва да разрешава структурни проблеми на американската икономика, обезценявайки долара.

"Дори в дългосрочен план икономиката няма да спечели, ако се позволи доларът да падне толкова ниско", добави той.

"Ако очакваният от тези действия икономически бум не се подкрепи от структурни реформи в икономиката и това, което бъде постигне се окаже само резултат от слабия долар, то действията им няма да се увенчаят с успех".

В икономиката на САЩ проблемите са големият дефицит по текущата сметка и бюджетният дефицит, заяви Глос. САЩ отчасти реагираха на сътресенията на световните финансови пазари, оставяйки долара да се обезцени, а курсът на еврото да се покачи.

"Но ако този процес е твърде бърз, то възникват очевидни опасения, че износът ще пострада", съобщи Глос пред камарата на Бундестага. "Това, което става, няма нищо общо с постепенна корекция".