Герхард Шрьодер: Силна Русия е полезна за Европа
Герхард Шрьодер: Силна Русия е полезна за Европа / netinfo

Силна и уверена Русия е полезна за Европа, защото ще бъде по-добър и надежден бизнес партньор, заяви бившият германски канцлер Герхард Шрьодер, цитиран от Ройтерс.

Шрьодер говори на започналия днес икономически форум в Санкт Петербург. "Хората в Европа, както и в Русия, трябва да разберат, че Студената война остана в миналото", заяви той. "Русия демонстрира увереност в политическата и икономическата сфера и това е полезно, а не вредно за Европа", допълни той.

Отхвърляйки опасенията за прекомерна зависимост от руската енергия, Шрьодер призова европейските държави да задълбочат партньорството с Русия в енергетиката, тъй като тя е по-стабилна от близкоизточни страни като Иран и Ирак. "Русия е надежден партньор на Европа в сферата на енергийните доставки от почти четири десетилетия. И аз съм уверен, че това ще остане така в бъдеще", заяви бившият германски канцлер.

Форумът бе открит от първия вицепремиер Сергей Иванов, смятан за вероятен фаворит за приемник на руския президент Владимир Путин. Иванов обеща, че Русия ще стане индустриална и високотехнологична държава и ще се нареди сред петте най-развити икономики в света до 2020 г. Той изтъкна, че Русия се опитва да разнообрази икономиката си, която е тежко зависима от износа на петрол и газ.

Между 8 и 10 хиляди полицаи са разположени по улиците на Санкт Петербург, където се очакват протести на опозицията.

В икономическия форум, който ще продължи до понеделник, участват около 6000 представители на бизнеса от 60 страни.