ГЕРБ внесоха предложението за отмяна на забраната за къмпингуване
ГЕРБ внесоха предложението за отмяна на забраната за къмпингуване / БГНЕС, архив

Депутати от ГЕРБ внесоха в Народното събрание предложение за отмяна на забраната за диво къмпингуване, приета преди седмица от парламента.

Забраната за опъване на палатки и паркиране на по-малко от 100 м от крайбрежната ивица бе гласувана с промени в закона за Черноморското крайбрежие. Преди дни премиерът Бойко Борисов поиска тя да отпадне.

В страната срещу нея имаше и протести на граждани и екологични организации. Днешната законодателна инициатива заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Цвета Караянчева обясни с големия обществен интерес, който ги задължавал да постъпят по този начин.

Отпада и забраната за къмпингуване в планините

"Това не значи, че не оставаме на нашата позиция, че българското Черноморие и всички курорти - зимни и летни, трябва да се поддържат в добър вид, да се използват екосъобразно, да запазим природата", разясни тя.

Любителите на къмпинга отново излязоха на протести

"В момента текат разговори с Министерство на туризма и неправителствените организации, както и кметовете на всички курортни общини и те ще касаят промяна в Закона за туризма в частта за къмпингуване. Там ще бъдат заложени абсолютно всички мерки и правила, по които ще се ползват и тези нерегламентирани къмпинги, подчерта Караянчева. "Поправката отговаряше на обществените интереси и на това, че имаме девтсвени плажове и природа, която трябва да запазим" - добави Караянчева. Тя коментира още, че след като има голям обществен интерес обаче, народните представители са длъжни да се съобразят с това, темата да се подложи на дебат и в Закона за туризма да се направи съответната регламентация.