ГЕРБ предлага пасищата да се дават с предимство на животновъди
ГЕРБ предлага пасищата да се дават с предимство на животновъди / снимка: DarikNews.bg, архив
ГЕРБ предлага пасищата да се дават с предимство на животновъди
69912
ГЕРБ предлага пасищата да се дават с предимство на животновъди
  • ГЕРБ предлага пасищата да се дават с предимство на животновъди

ГЕРБ внесе промени в Закона за собствеността и ползването на земи, с които се предлага пасищата с предимство да бъдат отдавани за управление на животновъди с пасищни животни.

„Става въпрос за пасища и мери, които се намират, както на територията на общината, където са животните, така и в съседни общини. Предложената промяна е част и материализация на програмата за развит на земеделието на ГЕРБ и се прави в момент, в който е крайно необходима, предвид започващата кампания за очертаване на площите за следващата стопанска година", обясни Десислава Танева от ГЕРБ.

По думите й предложените изменения били обещани на животновъдите и от самите управляващи.

„В този аспект програмите са сходни, но до този момент нищо не беше направено и независимо, че сме опозиция и нашите гласове не достигат сами за такава промяна, предвид публичното говорене, включително на управляващите, че пасищата и мерите с предимство трябва да се отдават на животновъдите, ние сме предложили тази промяна. Целият останал фонд, за който няма интерес от животновъдите, предвиждаме да бъде пуснат на свободен търг с всички участници, както е сега", добави Танева.