ГЕРБ осъжда хаоса и безотговорността в ДФ Земеделие
ГЕРБ осъжда хаоса и безотговорността в ДФ Земеделие / netinfo

Като израз на порочни практики при дейността на Фонд „Земеделие” определят от ГЕРБ липсата на достатъчно информация по наскоро отворената мярка по програма САПАРД за изграждане на пътища в общините и неотдавна подписаният меморандум за сътрудничество с банките за авансово кредитиране на земеделски производители.

Отварянето на мярка 7 от програма САПАРД е направено в последния момент, при срокове за събиране на проекти от 16 юли до 3 август и при изключително оскъдна информация за реда и начина на кандидатстване по тази мярка, се казва в съобщението на ГЕРБ. От партията остро осъждат схемата на „псевдоинформиране, която облагодетелства предимно определени кръгове с достъп до информацията”.

Освен този „жалък опит за представяне на активност в подкрепа развитието на селските райони, правителството в лицето на Държавен фонд „Земеделие” договори на 7 юли поредното неизгодно споразумение - този път с търговските банки, за кредитиране срещу евросубсидии. Привидното постижение за авансово кредитиране, гарантирано от държавата и от бъдещите вземания на производителите от еврофондовете на практика продължава източването на парите от земеделието за сметка на определени лица. Високите договорени лихви за такива ниско рискови заеми всъщност ще облагодетелстват повече банките, отколкото хората, работещи в земеделието”, смятат в ГЕРБ.

Ако Правителството наистина искаше реално да помогне по някакъв начин на производителите, би могло да отпусне на земеделските производители държавни безлихвени заеми. Те биха отговаряли в много по-голяма степен на ниския риск на гарантираните бъдещи вземания от еврофондовете и биха позволили средствата от ЕС да се усвоят много по-добре от реалните им бенефициенти – селските стопани смятат в ГЕРБ.

От партията призовават да се спре с безскрупулната правителствена политика по източване на еврофондове, защото тя спира развитието и води към трагични последици за българското селско стопанство.