ГЕРБ и БСП в дебат за „честта на един генерал“
ГЕРБ и БСП в дебат за „честта на един генерал“ / снимка: Sofia Photo Agency, архив
ГЕРБ и БСП в дебат за „честта на един генерал“
65733
ГЕРБ и БСП в дебат за „честта на един генерал“
  • ГЕРБ и БСП в дебат за „честта на един генерал“

Върху сериозните проблеми в митниците като част от проблема за събираемостта на приходите в бюджета се фокусира червеният депутат Петър Кънев. Така дебатите се обърнаха и към коментарите за „честта на един генерал". Кънев поиска обяснение защо все още не е сменен Ваньо Танов като директор на митниците.

Неведнъж финансовият министър Петър Чобанов е казвал, че Ваньо Танов сам е заявил желание да напусне поста, но в момента се изчаква възстановяването му от „чисто човешки план". След като състоянието му позволява да се върне на работа, той ще бъде освободен, а за поста директор на митниците ще бъде обявен конкурс.

По отношение на акцизите Кънев посочи, че изпълнението за полугодието е с 23 млн. лева по-малко от заложеното. Народният представител от левицата, каза, че от ГЕРБ са били прави за нуждата от спешни и бързи мерки в митниците. „В чисто човешки план не мога да размера как един генерал Ваньо Танов, който е бил член на екипа на предишното управление, бе трябвало по генералски не да излиза в отпуска, а да си подаде оставката. Така правят нормалните генерали", коментира Кънев.

Красимир Велчев подчерта, че изказващите се от трибуната трябва да имат морал. „Говори се за честта на един генерал. Бях на свиждане, генерал Танов е опериран и е претърпял три операции", съобщи Велчев и допълни, че е грозно по такъв начин да се плюе от трибуната. „Бъдете хора преди всичко", обърна се Велчев към колегите си от левицата.

Петър Кънев бе категоричен, че дори и с актуализацията на бюджета приходната част може да се окаже неизпълнима.