ГЕРБ и БСП пак се карат и обвиняват взаимно по въпроса за референдума
ГЕРБ и БСП пак се карат и обвиняват взаимно по въпроса за референдума / снимки: Sofia Photo Agency Надя Коцева; архив
ГЕРБ и БСП пак се карат и обвиняват взаимно по въпроса за референдума
57757
ГЕРБ и БСП пак се карат и обвиняват взаимно по въпроса за референдума
  • ГЕРБ и БСП пак се карат и обвиняват взаимно по въпроса за референдума

ГЕРБ потъпкаха инициативата на стотици хиляди български граждани за провеждане на национален референдум с въпроса, формулиран от БСП - това заяви депутатът от Коалиция за България Янаки Стоилов по време на парламентарния контрол. По думите му на вчерашното заседание на правната комисия депутатите от ГЕРБ са подменили вота на хората как да бъде зададен въпросът на референдума за АЕЦ Белене. Депутатът от ГЕРБ Искра Фидосова заяви, че на заседанието на комисията е било разгледано и предложението на БСП и обвини червените в опит да провалят провеждането на референдум.

Янаки Стоилов от БСП напомни, че преди два дни 76 депутати от ГЕРБ внесоха свое предложение за изграждане на нова ядрена централа. „Къде, кога и как – никой от тях не каза. Те мълчат. Дори когато им се задава този въпрос. Явно целта е да се блокира, заобиколи, обезсили истинският въпрос на гражданската инициатива", коментира той.

Стоилов обясни, че вчера представителите на ГЕРБ в правната комисия са изключили от въпроса, валидно подкрепен от повече от половин милион български граждани, питането за изграждане на АЕЦ „Белене". „Ако не ставаше дума за хора, които са избрани от българските граждани и не се намирахме в тази сграда, някой сигурно би извикал линейка и санитари", каза Стоилов.

ГЕРБ и БСП пак се карат и обвиняват взаимно по въпроса за референдума
netinfo

От своя страна Искра Фидосова от ГЕРБ се обърна към БСП с думите „Ако вникнем в същината на проблема, ще видим истината: другарят Станишев и вие не искате да правите референдум. Това е фалш пред българския народ. Вие се криете от референдума".

"Вие не искате, защото умишлено включихте текста площадка, гьол или каквото искате Белене, защото знаете, че по смисъла на този закон, който вие приехте – автор сте вие лично господин Стоилов – така формулиран, конкретен проект площадка, проект е противоконституционно, пък площадка не е противоконституционно", каза зам.-председателят на ПГ на и заключи: „Вие не искате да има референдум, ама ние защото искаме, направихме тази инициатива".

Правната комисия в парламента прие въпроса за референдума, внесен от управляващите „Да се развива ли ядрена енергетика в България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала". В инициираната от БСП подписка въпросът беше: „Да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадка „Белене", но депутатите в комисията го редактираха до варианта, който ГЕРБ предложи.