Газпром изпрати заявка за транзита на газ през Украйна за Европа
Газпром изпрати заявка за транзита на газ през Украйна за Европа / снимка: БГНЕС

Газпром възобновява транзита на газ за Европа през Украйна, предаде ИТАР-ТАСС. Газпром е изпратил заявка на Нафтогаз Украйна за транзит на газ за Европа, а украинската газопреносна система е приведена в режим за подновяване на доставките. "Към 10:00 часа московско време (09:00 часа българско време) пристигна факс с определените обеми и направления за транзита", съобщи правителството в Киев.

На газоизмерителната станция "Суджа" в Курска област всичко е готово за възобновяване на транзита на синьо гориво към Украйна. Първо специалистите на станцията ще отворят магистралните тръби, а след това ще задействат системите за изравняване на налягането и горивото ще потече по три "струни", които излизат от всяка тръба по магистралното трасе. След приблизително час и половина газът вече ще бъде на територията на Украйна.

"Ако магистралният газопровод на съседната територия е под налягане, то потребителите в Европа ще започнат да получават газ веднага", уточниха от ръководството на станция "Суджа". В противен случай за запълването на магистралния тръбопровод ще бъдат необходими няколко денонощия, тъй като движението на газа е 30-40 километра в час.

Вече е възстановено снабдяването с природен газ от Русия на всички потребители в Приднестровието, съобщиха от местната газова компания "Тирасполтрансгаз". Подава се газ към населението, промишлените предприятия и към всички обекти от първостепенно значение, допълниха от компанията. Доставките на руски газ за непризнатата приднестровска република бяха прекратени на 6 януари.