Газопровод пробит при изкопни работи в Пловдив
Газопровод пробит при изкопни работи в Пловдив / снимкa: Sofia Photo Agency

Отклонение на битов газопровод в Пловдив е било пробито днес при изкопни работи от фирма, наета за полагане на 20-киловолтов електропровод. При пробива на ул. “Царевец” са изтекли не повече от 20 кубика газ, каза директорът на “Сити газ” за регион Пловдив.

Замерванията на въздуха за метан не са дали отклонения от нормите, газът не е токсичен, обясни директорът на областната „Гражданска защита” Атанас Атанасов.

Лекари са оказали помощ на пенсионерка, която живее в съседство и се оплакала от задушаване, но не са констатирали нищо тревожно в състоянието й.

„Възрастните хора в района са се притеснили заради острата миризма на чесън от одоранта, който се прибавя към газта”, обясни директорът на газовата компания. Той посочи, че автоматиката е сработила и секторът от мрежата, в който е станал инцидентът, е бил изолиран за минути. За около 2 часа е било преустановено подаването на газ към Хирургиите на Университетска болница на Пещерско шосе. За този период не се е наложило включване на резервно захранване.

Частната фирма, чийто работник е забил неволно кирка в тръбата, ще поеме разходите по отстраняването на аварията, които според мениджъра на “Сити газ” не са повече от 350 лева.