Гагаузов: Не сме дали и стотинка за отчуждаване на терен за „Водното огледало”
Гагаузов: Не сме дали и стотинка за отчуждаване на терен за „Водното огледало” / снимка: Sofia Photo Agency
Гагаузов: Не сме дали и стотинка за отчуждаване на терен за „Водното огледало”
27448
Гагаузов: Не сме дали и стотинка за отчуждаване на терен за „Водното огледало”
  • Гагаузов: Не сме дали и стотинка за отчуждаване на терен за „Водното огледало”

Държавата не е платила нито една стотинка за отчуждаване на имот във връзка с изграждането на "Водното огледало" на река Арда в Кърджали, увери бившият строителен министър Асен Гагаузов в отговор на оповестеното от вътрешния министър Цветан Цветанов повдигнато обвинение срещу кмета на града за това, че е поискал над 8 милиона лева от строителното и финансовото министерства за отчуждаване на имот по проекта. Ето какво още каза Асен Гагаузов:

Две правителства преди нашето не са признали собствеността на тази фирма, претенциите върху терен, който в момента се намира под „Водното огледало”, ние също не сме го признали и не е платена нито една стотинка. Колко струва този терен е отделна работа. Но не е платена нито една стотинка от държавата за това. А дали кметът е правил някаква оценка и дали той има право да я направи, това не знам. Но държавата в лицето на Министерство на финансите или на Министерството на регионалното развитие не е платила нито една стотинка. Напротив, ние не признаваме собствеността.

Приемате ли оценката, че е нефункционален и в момента представлява просто един атракцион, който даже не е обезопасен?

Съжалявам, но това не може да каже министърът на вътрешните работи. Нищо общо няма с атракцион. Това е съоръжение, което трябва да приеме първите количества вода при залпово изпускане на язовир „Кърджали”. Така че дори ако видите доклада на комисията Станишев първото изречение точно това пише: че съоръжението е необходимо, но така, и така, и така…