Френският премиер замразява социалните помощи
Френският премиер замразява социалните помощи / снимка: БГНЕС

Френският премиер Манюел Валс съобщи, че замразява социалните помощи и запазва замразяването на заплатите на държавните служители с цел спестяване на 50 милиарда евро от държавните разходи до 2017 г.

Премиерът социалист представи за първи път обявените от президента Франсоа Оланд икономии през януари, като потвърди, че "Франция ще изпълни ангажиментите си" за намаляване на държавния дефицит до 3% от БВП. Той потвърди в общи линии разпределението на икономиите от 50 милиарда евро от 2015 до 2017 г., а именно 18 милиарда евро за държавата, 11 милиарда евро за местните власти и 21 милиарда евро за социална защита, пише БГНЕС.

Пенсиите ще бъдат замразени с изключение на най-ниските, както и социалните помощи (семейни надбавки, помощи при безработица). Тук също ще бъде направено изключение само за помощите за най-бедните. Държавните разходи ще бъдат съкратени благодарение на намаляването на държавните служители (с изключение на тези в областта на образованието, правосъдието и полицията) и запазването замразяването на заплатите на държавните служители, което е в сила от 2010 г. Местните власти също са призовани да направят икономии.

За да компенсира тези мерки, Манюел Валс обяви, че до юни ще бъде взета "мярка в подкрепа на най-бедните данъкоплатци", без да дава повече уточнения. "Повече работни места, това е първият приоритет", подчерта френският премиер, след като безработицата във Франция достигна близо 10%. "Намаляването на дефицитите означава намиране на поле за маневри, за да инвестираме, да подготвим бъдещето, да гарантираме устойчивостта на нашия социален модел и модернизирането на държавните ни услуги", каза още Валс.