Франция търси нови купувачи за корабите „Мистрал”
Франция търси нови купувачи за корабите „Мистрал” / снимка: Guliver/Getty Images

Франция търси нови купувачи за хеликоптероносачите „Мистрал”, след като се споразумя да отмени продажбата на два такива кораба на Русия, предаде АП.

Френският министър на отбраната Жан-Ив льо Дриан представи по радиото достойнствата на корабите, способни да носят по 16 бойни хеликоптера, 700 войници и до 50 бронирани автомобила.

„Това са добри кораби”, каза той, „могат да изпълняват множество предназначения” - от силови действия и командване до служене като плаващи болници.

За Франция няма никаква трудност да намери купувачи за двата бойни кораба „Мистрал”, заяви френският президент Франсоа Оланд, цитиран от АФП. Той каза това пред журналисти в египетския град Исмаилия след церемонията по откриването на новия разширен Суецки канал.

Министър Льо Дриан също призна, че редица държави са проявили интерес към корабите, но не ги назова.

Сделката за хеликоптероносачите на стойност 1,2 млрд. евро можеше да бъде най-голямата оръжейна продажба от страна от НАТО за Русия, но Франция я спря, след като Москва анексира Крим от Украйна през 2014 г. Вчера бе обявено, че Париж и Москва са постигнали споразумение за връщането от Франция на парите, платени от Русия за двата кораба, напомня АФП.

Източник: БТА