Франция иска да превърне Г-8 в Г-14
Франция иска да превърне Г-8 в Г-14 / снимка: EPA/BGNES

Франция, която е председател на Европейския съюз, се опитва да превърне "Голямата осморка" в Г-14, твърдят източници от срещата на европейските ръководители в Брюксел, посветена на реформите в световната финансова и политическа архитектура, предаде Франс прес.

Според тези източници френският президент Никола Саркози възнамерява да издейства подкрепата на ЕС за превръщането на Г-8 в Г-14, увеличавайки с още шест страни членки състава на неформалната, но изключително влиятелна международна структура.

Париж е на мнение, че в "Групата на четиринайсетте" трябва да влязат Китай, Индия, Бразилия и Република Южна Африка. Сред другите кандидати се споменават Нигерия, Южна Корея, Австралия и Мексико.

Едновременно с това Франция предлага кардинална реформа на Международния валутен фонд (МВФ). Според Париж ЕС трябва да получи собствено място във фонда, като по този начин ще бъдат намалени финансовите задължения на страните членки на Евросъюза за сметка на увеличение на вноските на Китай. Френските предложения ще бъдат обсъдени на работния обяд на лидерите от ЕС, съобщават европейските източници.

Франция ще отстъпи на Испания едно от двете си места на срещата на Г-20 във Вашингтон на 15 ноември, посветена на реформите в световната финансова система. Това съобщава в. "Паис", цитиран от Франс прес. Това ще бъде обявено днес на срещата в Брюксел, посочва изданието.