Франция гласува в петък плана си за кризата
Франция гласува в петък плана си за кризата / снимка: EPA/BGNES

Планът за спасяване на банките, който европейските държави пуснаха в действие, е “забележително и историческо решение”, заяви френският премиер Франсоа Фийон, цитиран от РФИ.

Според него “този мащабен план” позволи на Франция и Европа да преминат “решителния завой”. Фийон не обяви, че идва край на световната финансова криза, но каза, че е направено “всичко за излизането от нея”. По въпроса за финансирането на плана, премиерът успокои френските граждани, че няма да има “никакво данъчно увеличение”, пише БГНЕС.

Той дори добави, че до няколко дни ще бъдат обявени “допълнителни мерки по въпроса за работните места” във Франция. “Ако искаме да запазим резултатите от този впечатляващ и исторически акт на европейците от еврозоната, трябва не само да обявяваме едновременно плановете, но и да ги прилагаме едновременно. Германците ще приемат текста си в петък. Така че ние сме ангажирани да приемем нашия в петък. Знаем обаче, че на дебатите ключът е в опозицията, но се надявам да ни позволят да завършим в петък. И ако опозицията приеме да гласува този текст, това ще засили доверието на французите в спасителния план.”