Формула 1 напълни истанбулските хотели
Формула 1 напълни истанбулските хотели / снимка: BGNES

Около сто процента от капацитета на елитните истанбулски хотели вече е зает заради състезанието на Формула 1 между 23 и 27 август в Турция, предаде турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк. Повишеното търсене е увеличило значително цените на услугите на хотелите в Истанбул.

Директорът на петзвездния хотел Чъраган в Истанбул Пънар Тимер съобщи, че миналата седмица е била заета между 85 и 90 процента от легловата база, докато през тази седмица леглата са заети на сто процента, предаде БТА.

Представители на истанбулския Hilton съобщиха, че при тях също е отбелязан рекорден интерес на клиентите, като в момента са заети между 80 и 90 процента от стаите.

Най-голямо увеличение на цените в следствие на засиления интерес от страна на участниците в състезанието и зрителите е отбелязал хотел Чъраган. "Султанската стая" в хотела се предлага за 15 хиляди долара на нощувка, а пакетната цена за три нощувки по време на Формула 1 е 67 хиляди долара, посочва телевизията.

По думите на председателя на Организацията на турските хотелиери Тимур Байъндър повишението на цените в хотелите е между 30 и 40 на сто. Севда Йългаз, друг представител на организацията, допълни, че не само богатите проявяват интерес към състезанието, но също хора от съседните на Турция държави, включително от България. Някои от тях обаче не ангажират за престоя си хотел, а предпочитат да нощуват в палатки, отбелязва тя.