Фондовата борса вади Слънчев брягот индекса Софикс
Фондовата борса вади Слънчев брягот индекса Софикс / netinfo

С решение на Съвета на директорите на Фондовата борса считано от 2 февруари 2007 год. се прави промяна в базата на индекса Софикс. Това се посочва в съобщение на борсата.

От индекса се вади "Слънчев Бряг" АД , а се добавят "Химимпорт" АД - София, "Кораборемонтен завод Одесос" АД – Варна и "М+С Хидравлик" АД - Казанлък.

В индекса се включват най-ликвидните емисии, търгувани на регулирания пазар и да отговарят на определени условия - Емисиите да са търгувани не по-малко от три месеца на регулиран пазар; - Пазарната капитализация на всяко от дружествата да не е по-малка от 2 милиона лева; - Броят на акционерите на всяко едно от дружествата да не е по-малък от 500 души; Акциите на дружествата да са търгувани най-малко на 20 на сто от борсовите сесии през последните три месеца.

Броят на дружествата, включени в базата за изчисляване на индекса, може да варира от 5 до 50.

Сега Софикс се формира от "Слънчев бряг" АД, "Албена" АД, "Благоевград- БТ" АД, "Булгартабак холдинг" АД, "Златни пясъци" АД, "Петрол" АД, "Софарма" АД, "Биовет" АД, "Неохим" АД,"ТБ Централна кооперативна банка" АД, "Оргахим" АД и "ДЗИ" АД.