/ Gulliver/Getty Images, архив
Съществуващата европейска газова инфраструктура може да послужи занапред за пренос на водород, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след края на двудневното заседание на Европейския съвет, посочва БТА.

Тя отбеляза, че 75 на сто от търговията с газ, пренасян по тръбопроводи, се извършва в Европа и това поставя ЕС в изгодна преговорна позиция на фона на решението за бъдещи общи преговори за европейските газови доставки. Трябва да използваме пазарната си тежест, настоя Фон дер Лайен.

Председателката на ЕК съобщи, че през май комисията ще предложи начини за разделяне на ценообразуването на газа и на тока.

Фон дер Лайен отбеляза, че ЕС се насочва към приложението на вече приетите санкции срещу Русия заради войната в Украйна, както и към запълване на пропуските, които позволяват заобикаляне на ограничителните мерки. Ще увеличим подкрепата за Украйна, ще изострим санкциите, ще прекратим зависимостта от руските изкопаеми горива, обобщи тя.

Целият ЕС подкрепя Украйна, демократичният свят е срещу войната на (руския президент Владимир) Путин, който не очакваше нашето единство и решимост. Санкциите хапят и ограничават възможностите за война, добави Фон дер Лайен.

Жестокостта на руската армия не жали деца, жени, млади и стари. Досега 10 млн. украинци са разселени или търсят убежище в чужбина, допълни председателката на ЕК.
БТА