ФЛАГ подпомага общините от есента
ФЛАГ подпомага общините от есента / снимка: БГНЕС

След края на септември общините ще бъдат финансово подпомагани от Фонда за органите на местното самоуправление в България ФЛАГ. Това каза пред Дарик заместник-министърът на регионалното развитие Димчо Михалевски. По думите му до 15 септември ще бъдат подготвени правилата за това как общините, при липса на достатъчно бюджет за изпълнение на даден проект, ще могат да се обръщат към ФЛАГ.

През следващите седмици предстои обявяването на конкурс за избор на управляващи банкови институции, тъй като фондът ще работи с конкретни банки, през които ще се извършва тази дейност, каза Михалевски.

В момента Фондът разполага с 30 млн. лв. Подписали сме мандатно писмо с Европейската банка за възстановяване и развитие за предоставяне на до 70 млн. лв. синдикиран заем и в началото на следващата година ще бъде вдигнат портфейлът от 100 млн. лв. на 100 млн. евро, обясни още заместник-министърът.

Така че това ще бъде портфейлът, с който ще разполагаме на този етап, в хода на изпълнението на дейностите и одобрението на различните видове кредитиране, които ще даваме на българските общини, а те ще бъдат краткосрочни по отношение на подготовката на проектите и мостовото финансиране и дългосрочни за покриване на необходимите разходи за ДДС на проекти там, където тези разходи са недопустими за финансиране по оперативните програми, каза Михалевски. Ако е необходимо този праг на финансовия портфейл на фонда ще бъде увеличаван, допълни заместник-министърът.