Фирмите за парични преводи ще подават заявления за лиценз в БНБ
Фирмите за парични преводи ще подават заявления за лиценз в БНБ / netinfo

В тримесечен срок от влизането в сила на закона за паричните преводи фирмите, които извършват тази дейност, трябва да подадат в БНБ заявление за лиценз. Ако срокът бъде пропуснат или дружеството получи отказ, няма право да извършва тази дейност. Това е записано в приетия на второ четене законопроект за изменение и допълнение на закона за паричните преводи, електронните платежни инструменти и платежните средства.

Според промените БНБ трябва да издаде лиценз на финансовите компании в срок от три месеца, ако са изпълнени всички необходими условия. Минималният необходим капитал, с който кандидатите трябва да разполагат, за да получат документа е 50 000 лева. 5000 лева пък е имуществената санкция, ако дружеството извърши или допусне нарушение на условията по лиценза. За повторно нарушение санкцията скача до 10 000 лева.

Според приетите от депутатите промени в закона за платежните инструменти фирмите, които извършват парични преводи, нямат право на публично привличане на влогове или други възстановими средства по смисъла на Закона за кредитните институции. Дружествата ще са задължени да представят на централната банка годишните си финансови отчети, заверени от одитор, информация за обема на преведените и получените парични средства, както и копие от вътрешните правила по Закона за мерките срещу изпирането на пари и Закона за мерките срещу финансирането на тероризма.