Фирми проявили интерес към ГОРУБСО - Мадан и ОЦК - Кърджали
Фирми проявили интерес към ГОРУБСО - Мадан и ОЦК - Кърджали / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Фирми проявили интерес към ГОРУБСО – Мадан и ОЦК – Кърджали
51545
Фирми проявили интерес към ГОРУБСО – Мадан и ОЦК – Кърджали
  • Фирми проявили интерес към ГОРУБСО – Мадан и ОЦК – Кърджали

Две структури проявяват интерес към ГОРУБСО-Мадан и ОЦК-Кърджали. Това заяви лидерът на КТ „Подкрепа" Константин Тренчев. Той отказа да съобщи кои са фирмите, които се интересуват от мината в Мадан, тъй като в момента са в процес на преговори. От „Подкрепа" заявиха още, че за драмата в предприятието е виновен изцяло Валентин Захариев, като посочиха, че още през 2009 г. са изпратили до премиера, вътрешния министър и главния прокурор справки за дължимите от Захариев над 200 млн. лева към държавата.

Неизплатените заплати в ОЦК-Кърджали са от четири до седем, а не две както се твърди. По думите на председателя на Национална федерация „Металургия" Людмил Павлов до момента няма нито един изплатен лев, въпреки обещанията 60% от заплатите да бъдат преведени до 13 март: „Говорим за неизплатени от четири до седем заплати. Днес сме 20 март, заплащане няма".

Според лидера КТ "Подкрепа" Константин Тренчев съществуват няколко варианта за справяне с проблема и най-важният от тях е намесата на държавата. Те поискаха Валентин Захариев да бъде принуден сам да се откаже от концесията, друг подходящ вариант би бил кредиторите и банките да поискат несъстоятелност от него: „Пълен нон сенс е някой да плаща концесия, което му дава право да ползва нещо и да не го ползва, защото е свързано с труд, заплащане, осигуровки и т.н. и става пълно безсмислие. Но явно в България има и такива бизнесмени. Държавата има лостове, както и други компании, които най-вероятно са се набутали с пари, да поемат и оздравят предприятието".

Тренчев изрази и съмненията си, че до края на седмицата заплатите ще бъдат преведени на работниците, както и че ако това не се случи, вицепремиерът Симеон Дянков ще изпрати данъчните в Мадан, както самият той каза по-рано през деня: „Той досега е трябвало да ги прати там. Този човек, ако е за въпрос, той бави и концесионните плащания, които не са кой знае колко, но ги бави от миналата година. Тоест, той не е бил изряден към държавата, защо трябваше толкова да се чака?!"

От „Подкрепа" заявиха, че макар новият енергиен министър Делян Добрев да не е встъпил официално в длъжност, до него вече са изпратени справки с всички нарушения на Валентин Захариев.