Финансовият министър се хвали с изпълнението на Бюджет 2013
Финансовият министър се хвали с изпълнението на Бюджет 2013 / снимка: БГНЕС
Финансовият министър се хвали с изпълнението на бюджета за 2013-а
69931
Финансовият министър се хвали с изпълнението на бюджета за 2013-а
  • Финансовият министър се хвали с изпълнението на бюджета за 2013-а

Финансовият министър Петър Чобанов се похвали в кулоарите на парламента за доброто изпълнение на бюджета към началото на годината. Чобанов обаче не се ангажира със срок кога държавата ще вземе нов външен дълг. В рамките на вчерашния ден кабинетът упълномощи финансовия министър да изтегли нов външен дълг, както е предвидено в Закона за държавния бюджет.

"По отношение на изпълнението на бюджета имаме позитивна изненада - дефицитът ще бъде 1,8 на сто, което е под очакваното. Завършихме успешно фискалната година, справихме се с доста предизвикателства, по-голяма част от които наследени", каза финансист номер едно.

Той припомни, че е трябвало да се осигурят допълнителни средства за здравната каса. "Знаете, че се създаде напрежение в края на годината, което успяхме да потушим", каза министърът. По думите му настоящите управляващи са възстановили и една добра традиция - добавките за пенсионерите в края на годината. Общо двете действия на правителството със силен социален ефект са стрували на хазната 120 млн. лв.

Освен това е намаляла задлъжнялостта на държавата към бизнеса - в средата на годината тя е била 150 млн. лв., а към края на годината - под 110 млн. лв. Чобанов се зарече, че позитивното развитие в тази посока ще бъде продължено и през настоящата година.

Не изпълнихме и лимита за дълга, което също е позитивна новина, каза министърът. Той припомни, че лимитът, заложен и преди актуализацията на бюджета, е бил 14,6 млрд. лв., а в крайна сметка в края на годината държавният дълг е 14,1 млрд. лв.

Фискалният резерв в края на миналата година е с 200 млн. лв. над минималната граница или около 4,7 млрд. лв. Към края на ноември фискалният резерв бе 5 млрд. лв.