Филипс замесени в корупция
Филипс замесени в корупция / netinfo

Холандската компания Филипс е заподозряна от германското правосъдие, че е замесена в огромен корупционен скандал в страната заедно с други фирми от сектора за производство на електроуреди. Това пише в днешния брой на в. "Файненшъл таймс Дойчланд" 

Прокуратурата в Хамбург е започнала разследване за корупция срещу стотина служители на Филипс, Медиа-Сатурн-Холдинг, който е филиал на германската компания Метро, както и срещу други компании от сектора. Служителите на Филипс са обвинени, че са предлагали подаръци на отговорните по продажбите в различни магазини, за да могат да си осигурят договори за доставка.

Системата е изградена и прилагана в периода 2000-2002 г. от служител на фирмата в Германия. Филипс и Медиа-Сатурн-Холдинг са потвърдили, че са обект на разследване, докато коментар от прокуратурата на Хамбург все още няма. Говорител на Филипс посочва, че хората, за които става въпрос вече не работят в компанията. Това е вторият корупционен скандал, който се заражда в Германия за последните няколко месеца. През юли правосъдието в страната започна следствие срещу френската компания за автооборудване Форесиа, за която се смята, че е давала подкупи на служители в Сеат, Фолксваген и БМВ.