Фиат гони 10% пазарен дял в Европа
Фиат гони 10% пазарен дял в Европа / netinfo

Фиат се стреми към пазарен дял над 10 процента на европейския автомобилен пазар след три или четири години,заяви администраторът на компанията Серджо Маркионе в интервю за в. "Република", цитирано от френското сп. "Шаленж".

В момента пазарният дял на компанията от Торино е 7,8 на сто.

Откакто Маркионе пое ръководството на Фиат, се наблюдава зрелищно възстановяване на компанията, която преди изпитваше сериозни трудности. Намаляване на разходите, продажба на активи, съюзи, пускане на нови модели - всичко това позволи на Фиат да регистрира едни от най-добрите в Европа нива нанарастване на продажбите.

През август само Фиат и Тойота устояха на общата тенденция на спад сред автомобилните компании, като италианската фирма регистрира увеличение на продажбитес 14,4 на сто.

В интервюто за "Република" Серджо Маркионе отбелязва, че се стреми към производството на "доста над 2 млн. коли" през 2010 г. и че Фиат може да увеличи броя на сключените досега партньорства, а те са повече от 10.

По въпроса за евентуален съюз между Дженерал мотърс, Рено и Нисан Маркионе казва, че не вярва в постигането му. "Това са различни индустриални реалности, различен ритъми истории. Честно казано, аз не виждам никакви предимства в подобен съюз", отбелязва Серджо Маркионе пред "Република".