Фермерите на протести
Фермерите на протести / снимка: Impact Press Group, архив
Фермерите на протести
47519
Фермерите на протести
  • Фермерите на протести

Без блокиране на граници премина първият ден от националните протести на фемрерите. Това потвърди за Дарик заместник-председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов. По-рано през деня фермери са спирани неоснователно от полицията, коментира Христов. Протестите продължават и на 29 ноември, като пътят към граничния пункт Капитан Андреево ще бъде затворен от селскотопански машини между 12 и 13 часа.

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов обясни на извънредна среща с медиите, че повече няма да се преразпределят парите за земеделие. Фермерите протестират срещу по-малкото пари за сектора, заложени в бюджет 2012. Найденов пък изчисли, че догодина ще има с 200 милиона лева повече, но след разпределението на парите са орязани само плащанията на едница площ.

Министърът призова фермерите, които излязоха на национален протест, да не блокират границите на страната, защото съседните на България държави може да предявят финансови претенции заради спирането на гарантираното от европейските разпоредби свободно движение на хора и стоки в ЕС.

"Използвам случая да ги призова в техните протестни действия да не затрудняват движението на другите хора, а още повече с декларираните им намерения да блокират гранични пунктове", каза министър Найденов и припомни, че когато гръцките земеделски производители го направиха, България поиска от Европейската комисия южната ни съседка да изплати компенсации. Министърът допълни, че съгласно европейския регламент за свободно движение на стоки и хора, ако наши земеделски производители блокират граничите пунктове, съседни на България страни могат да предявят претенции и България ще плаща за това.

Въпреки молбата на министъра във вторник гранчният пункт на Капитан Андреево ще бъде затворен за час, потвърди заместник-председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов.

"Почти всички машини са пристигнали по места, с изключение на Капитан Андреево, тъй като незаконно бяхме възпрепятствани от полицията. Бяха задържани няколко часа колегите. При положение че сме си пуснали уведомлението за митинг-шествието на Капитан Андреево, казаха ни, че нямаме право да се движим по никакви пътища, трябвало разрешение от Агенция „Пътна инфраструктура" и така нататък, нещо което не отговаря на истината, тъй като самите органи на реда и общините трябваше да регулират движението. Явно не го бяха направили, не знам поради каква причина, но да не влизаме в конфликт с когото и да било. За около час ще бъде затворен пътят за Капитан Андреево от 12 до 13 часа", каза Христов.

Недоволството в сектора ескалира след гласувания на първо четене бюджет за следващата година, според който има заложени с 230 млн. лева по-малко средства от обещаните. Месец преди изборите за президентска и местна власт правителството и асоциациите в сектор „Земеделие" подписаха финансова рамка за 2012 г., която включваше 570 млн. лева за аграрния бранш. Фермерите обявиха, че това е било предизборен ход на кабинета.