Фермери обявиха при какви условия няма да блокират Тракия в края на февруари
Фермери обявиха при какви условия няма да блокират Тракия в края на февруари / БГНЕС, архив

Протестите на земеделски производители от Пазарджишко, планирани за края на този месец, засега се отлагат, съобщи Стоян Кузев, кмет на село Юнаците и фермер.

До положителното развитие се стигна след проведена днес среща с Румен Христов, председател на Комисията по земеделие в Парламента. След няколко други неуспешни опита за преговори този път фермерите получиха обнадеждаващ отговор.

След разговорите Кузев съобщи, че са обсъждани четирите основни повода за недоволство - бюрокрацията около еднодневните трудови договори, неуредиците с очертаването на белите петна, задължителните платени курсове за земеделците и годишните винетки за машини, които се движат по пътищата по 2-3 месеца в годината.

Кметът уточнява, че е твърде рано да се говори за реално постигнати резултати, но е проявена добра воля. До края на този месец предстои заседание на междуведомствена комисия с представители на министерствата на земеделието, на труда и на финансите.

Експерти ще обсъждат възможности за облекчаване на процедурите и отстъпки от сега действащите правила. Ако обаче това не бъде постигнато на въпросното заседание, фермерите все пак ще протестират с блокада на магистрала „Тракия".