ФБР създава най-голяма банка с биометрични данни
ФБР създава най-голяма банка с биометрични данни / netinfo
Федералното бюро за разследване предприе безпрецедентно разширяване на базата си с биометрични данни, която и сега разполага с десетки хиляди снимки, отпечатъци от пръсти и длани, съобщи вчера Ричард Колко, говорител на ФБР, цитиран от Франс прес.

Ако бъде осъществен, проектът ще даде на американското правителство уникалната възможност да идентифицира заподозрени в престъпления, трафик или тероризъм по цял свят, обясни Колко, потвърждавайки публикувана във вестник "Вашингтон пост" информация.

Според всекидневникът ФБР се готви да подпише през януари десетгодишен договор за разширяване на компютърната си база данни, съхранявана в голям подземен комплекс в Кларксбърг, Западна Вирджиния, информира БТА.

Вестникът посочва, че проектът на стойност 1 млрд. долара, ще позволи на ФБР да изгради най-голямата база с биометрични данни в света, която ще му даде достъп до физическите характеристики на хиляди хора в САЩ и по света.

Освен по досега използваните данни, следователите ще могат да идентифицират престъпниците по изображение на ириса на окото, формата на лицето, евентуални белези, по характерен говор или начин на движение, уточнява изданието.

Сегашната база съдържа не само информация, събрана за лица в САЩ, но и данни за 1,5 милиона иракски и афганистански затворници, както и за цивилни, които са имали достъп до американски военни бази в Ирак и Афганистан, отбелязва ДПА.