Fannie Mae загубила 2,3 млрд. долара през второто тримесечие
Fannie Mae загубила 2,3 млрд. долара през второто тримесечие / снимка: EPA/BGNES

Най-голямата компания в САЩ за изкупуване и гарантиране на ипотеки Fannie Mae декларира загуба в размер на 2,3 млрд. долара за тримесечието, завършило на 30 юни, и обяви, че намалява дивидента. За същия период на миналата година компанията от Вашингтон е имала печалба от 1,95 млрд. долара.

В сряда другият ипотечен колос Freddie Mac („Фреди Мак”) декларира загуба за четвърто поредно тримесечие, като за периода април-юни тази година компанията от Маклийн, Вирджиния обяви, че загубата й възлиза за 821 млн. долара в сравнение със 729 млн. долара година по-рано. За първите три месеца на тази година загубата на Freddie бе 151 млн. долара. Кампанията обяви, че ще повиши капитала си с 5,5 млрд. долара.

Двете компании държат или гарантират близо половината от ипотеките в САЩ и генерираните загуби предизвикват опасения сред специалистите. На 30 юни президентът на САЩ Джордж Буш подписа плана в подкрепа на жилищния сектор в страната.

Освен че ще помогне на много собственици на жилище да избегнат просрочването на ипотеките, планът предвижда и значително финансиране за Fannie и Freddie, които бяха на прага на фалита, а той би могъл да има изключително тежки последици за американската икономика.