Фандъкова за новото зониране: Ще стане, когато имаме консенсус
Фандъкова за новото зониране: Ще стане, когато имаме консенсус / Sofia Photo Agency, архив
Фандъкова за новото зониране: Ще стане, когато имаме консенсус
54454
Фандъкова за новото зониране: Ще стане, когато имаме консенсус
  • Фандъкова за новото зониране: Ще стане, когато имаме консенсус

Предстоящото ново зониране на София, което ще повиши данък-сгради и такса смет за около 15 процента от собствениците на имоти в столицата, може и да не бъде въведено от догодина. Това каза в интервю за Дарик кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя подчерта, че предстои сериозна обществена дискусия по въпроса и едва, когато има макар и частичен консенсус, промените ще бъдат гласувани. В някои от централните райони планираните корекции биха увеличили двойно имотния данък. Йорданка Фандъкова беше обаче категорична, че промените ще се правят поетапно във времето през няколко години, за да няма драстичен скок в данъка.

За втория опит на общината да направи ново зониране на София, след като първият струваше оставката на заместник-кмета Минко Герджиков, тя каза: „Струваше оставка фактът, че не беше достатъчно добре подготвена тази промяна и достатъчно добре комуникирана с хората. Всички си взехме урок. Факт е, че от 1998 г. зоните не са променяни. Безспорно трябва да има малко по-справедливо разпределение. Заместник-кметът по финанси имаше задача да представи първите резултати от работата на работната група. Това не е политическо решение. Предстои първо обсъждане с бизнеса, с гражданите, с общинските съветници. Възможно е да има и промяна в тези предложения. Целта е да се подреди данъчната карта, да знаете вие какво плащате, но и защо го плащате. Възложила съм категорично, имайки предвид и кризата, и възможностите на хората, в никакъв случай да не се прескача зона. Тоест, ако има промяна, тя да бъде само в рамките на една зона, например от трета във втора. В никакъв случай да няма ситуации, в които изследванията показаха, че следва да ги има, например от четвърта в първа. Това е огромно увеличение и аз не мога да позволя да причиним това на хората. Затова гарантирам, че моята позиция ще остане такава".

Попитана кога във времето се планира това да бъде прието като нормативна промяна, Йорданка Фандъкова каза: „Не мога да кажа откога. Нямаме спешност. Когато сме сигурни, че всички хора са разбрали, че като цяло имаме, макар и частичен консенсус, тогава ще предложим вече официално за приемане. Дали това ще стане от следващата или по-следващата година, никой не може да каже".

На въпрос дали не е рисково да се вдига поетапно данъкът, макар и с малък процент, в година на избори, столичният кмет отговори: „Аз винаги съм твърдяла, че не изборите трябва да ни водят, а необходимостта, целта".