Еврозоната ще навлезе в техническа рецесия?
Еврозоната ще навлезе в техническа рецесия? / снимка: EPA/BGNES

Еврозоната ще навлезе в техническа рецесия през тази година заради спад на БВП през последните три тримесечия, сочат прогнозите, публикувани от Европейската комисия, която предвижда и почти нулев растеж през 2009 г. – ръст от 0,1%, предаде АФП.

Комисията очаква, че БВП на еврозоната през третото тримесечие на 2008 г. ще намалее с 0,1% спрямо предишното тримесечие, после с още 0,1% през четвъртото, след като и през второто тримесечие БВП регистрира спад от 0,2%. Ако прогнозите се потвърдят, още през третото тримесечие еврозоната ще навлезе в техническа рецесия, която се характеризира със спад на БВП в продължение на две последователни тримесечия, което се случва за първи път от създаването й през 1999 г., пише БГНЕС.

За цялата 2008 г. ЕК предвижда, че еврозоната ще регистрира растеж от 1,2% спрямо 1,3% в предишните прогнози. Освен това тя предвижда рязко забавяне на растежа през 2009 г. до 0,1%. Ако данните се потвърдят, това ще бъде най-лошият резултат в еврозоната от създаването й. През 2010 г. положението ще се подобри, като растежът ще достигне 0,9%.

ЕК очаква също, че до две години безработицата в еврозоата ще се увеличи с повече от 1 пункт. Според прогнозите тя трябва да нарасне от 7,6% през 2008 г. до 8,7% през 2010 г.