Eврозоната иска корекции на валутните курсове
Eврозоната иска корекции на валутните курсове / снимка: БГНЕС

Финансовите министри от еврозоната призоваха късно снощи за “корекции“ във валутните курсове и посочиха, че причината за неотдавнашното поскъпване на еврото е прекомерното занижаване на валути като китайския юан и щатския долар.

“Заявяваме отново, че валутните курсове трябва да отразяват икономическите основи, а прекомерната нестабилност и хаотичните движения на валутните пазари са нежелателни“. Това декларираха късно снощи в края на заседанието си в Люксембург 13-те финансови министри от еврозоната.

Днес срещата на финансовите министри продължава в разширен формат с участието на 27-те от блока, сред които е и българският финансов министър Пламен Орешарски.

До края на годината група на високо равнище ще направи безпрецедентно посещение в Китай, за да обсъди проблемите във валутните курсове с Пекин на фона на силното поскъпване на единната европейска валута не само спрямо долара, но и спрямо юана. В делегацията ще бъдат включени тримата основни икономически ръководители на еврозоната: президентът на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер, президентът на Европейската централна банка Жан-Клод Трише и еврокомисарят за икономическите и валутните въпроси Хоакин Алмуния.

Китай постоянно търпи критики, че поддържа курса на валутата си на изкуствено ниско равнище, за да подкрепи износа и икономическия си растеж, а това пък прави еврото скъпо. Европа започва да усеща натиск, тъй като силата на нейната валута спрямо китайския юан, щатския долар и японската йена правят френското вино, италианското модно облекло и германските коли скъпи за чуждестранните потребители. Финансовите министри на 13-те от еврозоната възнамеряват да повдигнат въпроса за занижените валутни курсове на срещата на Г-7, насрочена за 19 октомври във Вашингтон.