Еврото се качи с цент и половина
Еврото се качи с цент и половина / netinfo

Еврото рязко поскъпна с един цент и половина до нива над 1.48 спрямо долара. Първо в следобедните часове председателят на Европейската централна банка Жан Клод - Трише обърна внимание на инфлационния натиск в Еврозоната, което сигнализира за вероятни нови повишения на лихвите и това даде сила на еврото.

По-късно вечерта доларът продължи да поевтинява, когато председателят на Федералния резерв Бен Бърнанке заяви, че Централната банка е готова да предприеме агресивни мерки, ако е необходимо, за да предпази американската икономика от спада на пазара на недвижимите имоти. Бен Бърнанке допълни, че не очаква навлизане в рецесия. Неговите изказвания обаче доведоха до залози на пазарите, че понижение от 50 базови пункта на 30 януари е почти гарантирано, което ако стане факт, ще доведе до намаление на американските лихви до нива под тези на европейските.

Еврото отстъпи една част от спечелените позиции и в 14 часа се търгуваше на 1л4770 срещу долара. Към момента банковият курс долар – лев е 1.3230 на 1.3250. В обменните бюра доларът се търгува на 1.3234. Еврото се разменя за 1.95 на 1.95 80.