Еврото постигна нов рекорд
Еврото постигна нов рекорд / netinfo

Еврото достигна нов исторически рекорд спрямо долара, покачвайки се тази сутрин до 1,4665 долара в Азия, предаде Франс прес. Американската валута продължава да отслабва поради опасенията от забавяне на икономическия растеж и понижаване на лихвите в САЩ.

Общата европейска валута подобри предишния си рекорд от 1,4570, постигнат снощи в Ню Йорк. По-късно еврото отстъпи до около 1,4641 долара в ранната следобедна търговия на азиатските пазари.

"Американският долар продължава да спада и ще бъде трудно да се определи кога този процес ще спре, докато пазарите очакват смекчаване на валутната политика на Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ в момент, когато другите централни банки се опитват да повишат лихвите си", коментира Джон Нунън, валутен експерт в Thomson IFR („Томсън”).

Освен мрачните икономически перспективи в Съединените щати, доларът отслабва и заради разликата в доходоносността на щатската валута, чиято лихва за по-малко от два месеца спадна от 5,25 на сто до 4,50 на сто, в сравнение с лихвата на еврото, която остава непроменена на равнище 4 процента, отбелязва АФП.

Тази разлика може да се задълбочи още повече в полза на еврото, тъй като пазарите са уверени, че ще има трето намаляване на американските лихви на следващото заседание на УФР на 11 декември, като основната лихва може да падне до 4,25 процента.