Еврото поскъпна след шестмесечен минимум срещу долара
Еврото поскъпна след шестмесечен минимум срещу долара / netinfo

На световните валутни и стокови пазари европейската сесия бе белязана от връщане на тренда и установяване на търговията в по-тесни граници след резките колебания от миналата и началото на новата седмица.

На валутните пазари щатският долар отстъпи от близо половингодишния връх към еврото от $ 1.4816 за 1 ? отчетен рано днес, като след влизането на американските пазари съотношението е $ 1.4937 за 1 ?.

Както вече дилъри прогнозираха пред DarikFinance.bg, търговията през седмицата се очаква да бъде в рамките на $ 1.49/1.52 за 1 ?. Само, ако пробивът на ниво 1.50 се окаже траен, може да се очаква ново поскъпване на „зелените пари”, прогнозира Димитър Димитров от СИБанк.

За сряда, 13 август Европейската централна банка определи референтен курс от $ 1.4907 за 1 ?, а Българската народна банка фиксира долара за BGN 1.31202.

На стоковите пазари златото върна част от загубените позиции. Ценният метал падна до $ 800 за тройнция – най-ниското ниво от началото на годината. Така общият спад в цената спрямо историческия максимум от $ 1032.70 през март достигна 22%. Към 16.30 ч. българско време златото се котира за $ 828.80 за тройнция.

Петролът успя да прибави близо $ 2 до $ 114.77 за барел в Ню Йорк и $ 112 за барел Брент в Лондон.

По-рано цените се понижиха до $ 112.48 на електронната борса в Ню Йорк и $ 110.47 за добиваният в Северно море нефт.

Пазарите продължават да следят новините, свързани с конфликта в Грузия. Това предизвиква и реакциите в политически план на повечето държави, но от друга страна, държи в напрежение и пазарите заради минаващите през територията на Грузия съоръжения.

Британската компания British Petroleum, например, днес спря доставките на петрол в грузинския участък на петролопровода Баку-Тбилиси-Джейхан, съобщи БТА, като цитира телевизия Скай нюз. Говорителката на ВР Тамам Баятли посочи, че решението е взето от съображения за сигурност. Няма нанесени щети на съоръжението, уточни тя. В момента петролът от площадката Азери-Чираг-Гюнешли в Каспийско море се изнася с железопътен транспорт и през петролопровода Баку-Новоросийск, добави Баятли.

DarikFinance.bg