Евросъдът потвърди глобата от 1 млрд. евро на Intel
Евросъдът потвърди глобата от 1 млрд. евро на Intel / снимка: БГНЕС

Съдът на ЕС потвърди глобата от 1,06 милиарда евро, наложена през 2009 г. от Европейската комисия на гиганта в производството на микропроцесори Интел за неспазване на правилата на конкуренцията.

Интел, който притежава най-малко 70% от дяловете на пазарите за микропроцесори х86 в ЕС, беше обвинен, че е злоупотребил с доминиращата си позиция между 2002 и 2007 г., като задействал стратегия за изключване от пазара на единствения сериозен конкурент ADM, пише БГНЕС.

Според Комисията злоупотребата се изразява в предоставяне на отстъпки на производителите на компютри като Dell, Lenovo, HP и NEC, за да купят от Интел почти всички техни процесори. Микропроцесорният гигант е обвинен също така, че е плащал на своите клиенти да забавят или анулират пускането на пазара на продукти с процесори на AMD.

Тази глоба до момента е най-голямата, налагана на една компания от Европейската комисия, в рамките на процедурата за нарушаване на правилата за конкуренция. Интел обжалва това решение пред Съда на ЕС, като поиска отмяна или поне значително намаляване на глобата. Съдът отхвърли иска и потвърди решението на Комисията както относно формата, така и относно стойността на глобата.