Европарламентът ограничава ползването на найлонови торбички с директива
Европарламентът ограничава ползването на найлонови торбички с директива / Thinkstock/Getty Images

Европейският парламент прие директива за намаляване на потреблението на найлонови торбички, предаде БГНЕС. От 2019 г. няма да има безплатни торбички, а нови правила ще наложат цени за тях в цяла Европа. На гражданите ще бъде наложен лимит от 90 пластмасови торбички на година.

Милиони от полиетиленови торбички се използват всяка минута. Те са най-разпространеният боклук след цигарените фасове. Средностатистическият европеец употребява по 190 торбички годишно. От тези 100 млрд., 8 млрд. попадат в реки и езера, в полето и на шосето. Торбичка се произвежда за 5 секунди, използва се за 5 минути и се разгражда за 500 години. В Северно море 94% от птиците имат пластмаса в стомаха си. Морските животни и птици бъркат боклука с храна и го изяждат.
Като мярка за това явление ЕП наложи правила. Но употребата в различните страни е различна. През 2010 г. средно българинът е употребил по 246 торбички за еднократна употреба и 175 торбички за многократно използване. Това ни нарежда на 11-то място в Съюза. В Дания и Финландия всеки използва по 4 торбички годишно, а в Полша, Португалия и Словакия употребата е 100 пъти по-голяма.

"Безплатните торбички вече са в миналото, време е за мерки за опазване на екологията. Надявам се днешната победа да бъде първата, но не и последната", каза Маргрет Аукен от Групата на зелените, предложила директивата за найлоновите торбички в ЕП. Държавите членки на ЕС ще имат 18 месеца да приложат приетите мерки в своето законодателство.

Европейският закон засяга леките пластмасови торбички с дебелина под 50 микрона. Изключение ще са суперлеките найлонови торбички с дебелина под 15 микрона, които се използват на сергиите за плодове и зеленчуци.