Европа определя „изоставащите” сектори
Европа определя „изоставащите” сектори / снимка: БГНЕС

Европейският съюз се очаква днес да посочи 23 сектора на икономиката, които "работят незадоволително" - от транспорта до телекомуникациите, докато в същото време Брюксел се стреми да активизира единния пазар и да приложи на практика стандартите си за регулиране на международно равнище. Докладът, който се очаква да бъде публикуван днес, ще определи сферите, в които ЕС изостава от САЩ по производителност на труда, и ще набележи мерки за засилване на конкуренцията във важни сектори. Това съобщава американският вестник "Интернешънъл хералд трибюн", цитиран от К2Капитал и БТА.

Авторите на доклада ще отхвърлят исканията на социалистите в Европарламента и на синдикатите, които настояват да бъде приет закон, който да защитава държавния сектор от антимонополни мерки. Очаква се в доклада да бъде отправен призив към членките на ЕС да използват предимствата на глобализацията и да откриват нови пазари в чужбина, разширявайки влиянието на Европа върху търговията на други континенти.

Един от начините това да стане факт, според авторите на доклада, е да бъде разширено "регулаторното пространство" на ЕС, така че европейските правила и инструкции да се превърнат в световни стандарти.

В същото време в доклада се отбелязва "незадоволителната работа" на 23 сектора, в които са заети 46,5 на сто от работещите в ЕС. Сред тези сектора са производството на оборудване за хотели и ресторанти, пощите, телекомуникациите снабдяването с битов газ и вода.

В изследването се твърди, че изоставането от САЩ в увеличаването на производителността на труда е особено значително в сектора на услугите, но то е факт и в сектора на високите технологии.