Евронюз: Уволнението на Дянков не помогна
Евронюз: Уволнението на Дянков не помогна / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Уволнението на българския финансов министър Симеон Дянков не помогна много за успокояването на обществения гняв заради сметките за ток, съобщава Евронюз.

Нови демонстрации бяха организирани вчера след уикенд на протести в 20 града, смятани за най-големите спонтанни протести от падането на комунизма, съобщава информационният канал на своя сайт. Преди изборите това лято подкрепата за дясноцентристкото правителство намаля драматично, отбелязва телевизията.

Тя цитира аналитика Харалан Александров, според когото премиерът Бойко Борисов, който се бори за втори мандат, явно е разтревожен от нарастването на обществения гняв.

"Протестите показаха, че хората вече не се страхуват от всеобхватната власт на държавата. Така че те излизат на улиците, ако не са доволни и, нека си го кажем, няма от какво да са доволни в момента. Междувременно правителството няма много пространство за маневри, за да си върне подкрепата им", посочва Александров.

Със средна заплата от около 400 евро на месец много българи смятат, че сметките за ток, получени миналия месец, са последната капка, която преля чашата на търпението им. Спрямо миналата година средните сметки са се увеличили с между 50% и 100%, отбелязва Евронюз.