Еврокомисията одобрява антикризисните ни мерки
Еврокомисията одобрява антикризисните ни мерки / Sofia Photo Agency
Еврокомисията одобрява антикризисните ни мерки
28791
Еврокомисията одобрява антикризисните ни мерки
  • Еврокомисията одобрява антикризисните ни мерки

Европейската комисия одобрява антикризисните мерки, които българското правителство предприема, това увери еврокомисарят Кристалина Георгиева. По думите й много добре се приема балансът, който правителството на Бойко Борисов успява да постигне в тази ситуация. От една страна се налага контрол върху разходите, но от друга, чрез инвестиране, се ускорява усвояването на еврофондовете.

Кристалина Георгиева е в София, за да се включи в проявите, организирани по случай 9 май – Денят на Европа. Ето как тя коментира кризисната ситуация в Гърция, заради която на страната ще бъдат отпуснати 110 милиарда евро финансова помощ: "Напълно се осъзнава сериозността на момента и се действа много решително. Европейският съюз беше създаден, заради голямата криза, която преживя нашият континент и в криза аз смятам, че нашето единство е най-силно".

На въпрос как и дали гръцката криза ще рефлектира върху страната ни Кристалина Георгиева отговори: "Нашата валута е вързана за еврото чрез борда. В този смисъл ние сме много близо до еврото и не можем да казваме, че защото не сме в Еврозоната и случващото се не ни засяга. Аз не смятам обаче, че страните, които са членки на Еврозоната, в този момент водят заседания да излязат от нея. Специално за България, за българите трябва да кажа, че това, че курсът на еврото отиде надолу за някои от отраслите ни не е лошо. Като цяло е важно да имаме стабилност в Европа. В момента най-важното е да се успокоят пазарите и да покажем, че единството в Европа и Еврозоната е достатъчно силно, за да преодолеем този момент”.