Еврокомисар Левандовски: Трябва да подобрите усвояването на еврофондовете
Еврокомисар Левандовски: Трябва да подобрите усвояването на еврофондовете / снимки: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Еврокомисар Левандовски: Трябва да подобрите усвояването на еврофондовете
38420
Еврокомисар Левандовски: Трябва да подобрите усвояването на еврофондовете
  • Еврокомисар Левандовски: Трябва да подобрите усвояването на еврофондовете

България трябва да подобри резултатите си при усвояване на парите от еврофондовете. Това заяви след след среща с премиера Бойко Борисов и финансовия министър Симеон Дянков в София еврокомисарят по бюджет и финансово планиране Януш Левандовски. Към момента България е усвоила едва около 10 процента от близо 7 милиарда евро, предвидени за периода 2007-2013 година, което не е впечатляващ резултат, коментира Левандовски. Той обаче похвали България, че е една от малкото страни членки, които са извадени от процедурата за бюджетен свръхдефицит.

Европейският комисар от бюджет и финансово планиране Януш Левандовски потвърди, че срещу България няма заведена процедура за свръхдефицит.

„23 от общо 27 държави членки са получили официално писмо от Брюксел, в което им се казва, че нещо не е наред с публичните им финанси. България обаче не е сред тях. Това, че страната ви е свободна от процедурата, е много важен знак за финансовите пазари“, каза той.

Еврокомисар Левандовски Трябва да подобрите усвояването на еврофондовете
netinfo

Брюксел се нуждае от доказателства за, че България успешно усвоява парите от еврофондовете. Според еврокомисаря постигнатите резултати до 2010 година не са впечатляващи и това трябва да се промени в положителна посока.

Към момента Еврокомсиията обсъжда каква да бъде дължината на втория програмен период за усвояване на европейските средства. Под думите на финансовия министър Симеон Дянков някои страни членки вече са предложили периодът да бъде 5-годишен, а не 7-годишен - какъвто е настоящият. България обаче не е съгласна с такава промяна. „Колкото по-дълъг е програмният период, толкова по-лесно е усвояването на европейски фондове, особена по по-тежките проекти като инфарструктурните например. Нашата офицалана позиция, която ще представим в писмо до Европейската комисия и Европейския парламент, е, че следващият програмен период трябва да е поне 7-годишен, както е настоящият“, каза вицепремиерът Симеон Дянков.

Еврокомисар Левандовски коментира, че 2011-а трябва да бъде година на растеж на българската икономика.