Евродепутати дадоха висока оценка за макроикономическата среда у нас
Евродепутати дадоха висока оценка за макроикономическата среда у нас / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Висока оценка на макроикономическата среда и усилията на правителството у нас за постигане на стабилност дадоха евродепутати от комисията по бюджетен контрол. Делегацията от представителите на европарламента в България е по инициатива на вицепремиера по еврофондовете Меглена Плугчиева.

България не може да се разглежда като страна с особено висока корупция, категоричен беше евродепутатът Богуслав Либератски. “Нямаме никакви доказателства, че у вас корупцията е в особено големи размери или че хора от правителството са замесени в корупционни пректики. Не е доказано, че корупцията в България е по-висока от средната за страните от ЕС», каза Либератски.

Групата евродепутати са инспектирали 7 проекта по пред присъединителните програми ФАР, САПАРД и ИСПА. Ръководителят на делегацията Нилс Лунгрен обясни, че все пак са открили проблеми при изпълнението на проекта за строителство на автомагистрала “Люлин”.

Евродепутатите имат забележки и във връзка с функционирането на съдебната система. Вицепремиерът Меглена Плугчиева обясни, че в края на октомври ще докладва за изпълнението на екшън плана за спрените проекти по предприсъединителните програми в Комсията по регионално развитие в Eвропарламнта.

„От май до септември имаме десетократен скок на обема на средствата на сключените договори по оперативните програми”, каза Плугчиева. „От 1 януари 2007-ма до май 2008-ма са сключени договори на стойност около 94 млн. лв. В периода от май до септември съответно имаме сключени договори в обем 948 млн. лв.”, отчете вицепремиерът.

Изводите от проверката на евродепутатите ще бъдат оформени в доклад, който ще бъде представен на цялата комисия по бюджетен контрол в Европейския парламент.